GOŁĄBKI TRADYCYJNE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
8,00 szt.
Liście kapusty
30,00 dag
Mięsa mielonego
1,50 szk.
Ryżu
15,00 dag
Cebuli
2,00 łyżka
Tłuszczu
1,00 szt.
Jajko
4,00 łyżka
Pasta pomidorowa
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Papryka mielona
8,00 szt. Liście kapusty30,00 dag Mięsa mielonego1,50 szk. Ryżu15,00 dag Cebuli2,00 łyżka Tłuszczu1,00 szt. Jajko4,00 łyżka Pasta pomidorowa1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Papryka mielona
GOŁĄBKI TRADYCYJNE
  1. Liście kapusty umyć, obgotować, wrzucając na kilka minut do wrzącej osolonej wody, odcedzić, ostudzić, rozkładając na stolnicy. Obrane cebule opłukać, posiekać jak najdrobniej, poddusić z dodatkiem tłuszczu.
  2. Cebula powinna stać się przejrzysta. Zmielone mięso wymieszać z cebulą, dodać jajko i ryż. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowane nadzienie wy- porcjować, układając na liściach kapusty, zakładać boki liści do środka, zwinąć „gołąbki”, ściśle ułożyć je w rondlu jeden obok drugiego, oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić tłuszczem, podlać wrzącą wodą lub wywarem.
  4. Udusić na wolnym ogniu do miękkości. Do sosu dodać pastę pomidorową. Przyprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem i sproszkowaną ostrą papryką. Sos można zaprawić śmietaną lub zaciągnąć żółtkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*