Zamrożone filety opłukać, lekko rozmrozić, podzielić na porcje, natrzeć drobniutko posiekanym czosnkiem, oprószyć papryką. Zagotować wino z dodatkiem 1/2 szklanki wody, osolić. Do wrzątku włożyć przygotowane filety.
Gotować na maleńkim ogniu. Płyn nie powinien wrzeć, jedynie lekko „mrugać”. Po 20 minutach wyjąć ugotowaną rybę, uważając, żeby nie uszkodzić, przechować na przykrytym półmisku ustawionym na parze
Wywar gotować na dużym ogniu. Powinien odparować do objętości około 1 szklanki. Masło stopić, dodać przesianą mąkę, mieszając trzepaczką, z pozostałym wywarem. Mieszając, zagotować.
Do gęstego sosu dodać ser i śmietanę, wymieszać, podgrzać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Porcje ryby zalać sosem, posypać dekoracyjnie sproszkowaną czerwoną papryką, ozdobić listkami jarmużu. Podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sałatek z warzyw.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!