Fasolę przebrać, umyć. Namoczyć w ostudzonej przegotowanej wodzie. Pozostawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić. Pieczarki lub grzyby oczyścić, umyć, a następnie drobno poszatkować.
Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i lekko podrumienić na oliwie lub oleju, dodać pieczarki, osolić, skropić wodą i udusić pod przykryciem do miękkości, wymieszać ze śmietaną, sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą
Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać. Ugotowaną fasolę odcedzić, wymieszać z czosnkiem, oprószyć pieprzem, wyłożyć na półmisek, polać sosem' pieczarkowym, posypać posiekanymi drobno jajami, ugotowanymi na twardo, i zieloną pietruszką. Podawać jako danie obiadowe z dodatkiem surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!