Fasolę przebrać, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie, pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ugotowaną fasolę osolić, podgrzać chwilę na wolnym ogniu, odstawić, Selery i jabłka umyć, obrać, pokrajać.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, połączyć z selerami i jabłkami, osolić, zalać wrzącą wodą (1 1/2 szklanki). Ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier podgrzać, wymieszać z pastą pomidorową, dodając jednocześnie roztarty z solą czosnek i zmielone goździki.
Przyprawić do smaku solą, sproszkowaną ostrą papryką i cukrem. Fasolę odcedzić z wywaru, zalać gorącym sosem, posypać utartym serem. Podawać jako samodzielną potrawę z dodatkiem surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!