Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w ostudzonej przegotowanej wodzie, pozostawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, pod koniec gotowania posolić.
Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórki, obrane pokrajać w plasterki, włożyć do rondelka, dodać olej lub oliwę, osolić, udusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Uzyskany w ten sposób sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i roztartym z solą czosnkiem. Sos wymieszać ze śmietaną.
Ugotowaną fasolę odcedzić, wymieszać z utartym serem, wyłożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem, posypać posiekaną pietruszką.
Amatorzy mogą wzbogacić potrawę dodatkiem pokrajanej w cienkie plastry i lekko podsmażonej kiełbasy albo jaj ugotowanych na twardo. Wyłożoną na półmisek fasolę obkłada się dookoła ćwiartkami jaj lub kiełbasą. Podawać jako danie obiadowe z dodatkiem sałaty.
wysoka zawartosc bialka, niska zawartosc tluszczu, wysoka zawartosc blonnika pokarmowego, produkt odpowiedni dla wegetarian fasola biala (51%), pomidory (34%), woda, cukier, ocet spirytusowy, skrobia kukurydziana modyfikowana, sol, ekstrakty przypraw, ekstrakt ziolowy