DYNIA MAKARONOWA NADZIEWANA SEREM Z WARZYWAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
50,00 dag
Pomidor
30,00 dag
Cebula
30,00 dag
Seler
30,00 dag
Pietruszka
30,00 dag
Marchew
1,00 szt.
Dynia makaronowa
1,00 szt.
Papryka ostra
20,00 dag
Oliwa
40,00 dag
Ser żółty
1,00 szt.
Liść laurowy
1,00 łyż.
Majeranek
2,00 szt.
Natka pietruszki
4,00 dag
Bułka tarta
50,00 dag Pomidor30,00 dag Cebula30,00 dag Seler30,00 dag Pietruszka30,00 dag Marchew1,00 szt. Dynia makaronowa1,00 szt. Papryka ostra20,00 dag Oliwa40,00 dag Ser żółty1,00 szt. Liść laurowy1,00 łyż. Majeranek2,00 szt. Natka pietruszki4,00 dag Bułka tarta
DYNIA MAKARONOWA NADZIEWANA SEREM Z WARZYWAMI
  1. Dynię lub kabaczek umyć, odkrajać szypułkę i pozostałości dna kwiatowego. Kabaczek obrać ze skórki. Przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ „makaronowy” z pestkami.
  2. Obgotować, wkładając do wrzącej wody, odcedzić. Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w drobny makaronik lub poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw.
  3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka lub poszatkować na tej samej szatkownicy. Połączyć z warzywami, podlać olejem (1/2 szklanki), osolić, dusić pod przykryciem, mieszać od czasu do czasu, uważając, żeby się warzywa nie przypaliły.
  4. W miarę potrzeby skrapiać wrzącą wodą. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do mięknących warzyw jednocześnie z papryką. Dusić kilka minut pod przykryciem.
  5. Ser utrzeć na tarce. Odłożyć 3—-4 łyżki sera, a resztę wymieszać z uduszonymi warzywami. Dodać rozkruszony listek laurowy, majeranek i połowę posiekanej zieleniny, wymieszać.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Amatorzy mogą dodać 2—3 ząbki drobno posiekanego czosnku. Przygotowaną dynię lub kabaczek lekko oprószyć wewnątrz solą, napełnić warzywami.
  7. Posypać powierzchnię utartym serem, wymieszanym z tartą bułką, skropić stopionym masłem, podlać resztą oliwy lub oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić.
  8. Podlać wrzącą wodą. Dopiec, zmniejszając dopływ ciepła. Upieczoną dynię wyłożyć na półmisek, posypać pozostawioną zieleniną. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*