DWOJAKI DWORSKIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
120 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
50,00 dag
Łopatka wieprzowa bez kości
2,00 szt.
Jajko
5,00 dag
Bułka czerstwa
1,50 dag
Bułka tarta
2,00 dag
Mąka pszenna
0,50 dag
Mąka ziemniaczana
8,00 dag
Smalec
10,00 dag
Pieczarki
5,00 dag
Cebula
4,00 dag
Masło
10,00 dag
Śliwki suszone
1,50 dag
Grzyby suszone
1,00 dag
Mąka
12,00 dag
Śmietana
1,00 szt.
Zielenina
50,00 dag Łopatka wieprzowa bez kości2,00 szt. Jajko5,00 dag Bułka czerstwa1,50 dag Bułka tarta2,00 dag Mąka pszenna0,50 dag Mąka ziemniaczana8,00 dag Smalec10,00 dag Pieczarki5,00 dag Cebula4,00 dag Masło10,00 dag Śliwki suszone1,50 dag Grzyby suszone1,00 dag Mąka12,00 dag Śmietana1,00 szt. Zielenina
DWOJAKI DWORSKIE
  1. Mięso zemleć wraz z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej, doprawić do smaku i wyrobić pulchną masę.
  2. Przyrządzić farsz pierwszy: cebulę posiekać, poddusić na maśle wraz z pokrojonymi pieczarkami, dodać bułkę tartą i przyprawy.
  3. Przyrządzić farsz drugi: wydrylowane śliwki drobno pokroić, włożyć na rozgrzane masło, dodać bułkę tartą, wymieszać, ostudzić, jeśli śliwki są zbyt suche, należy je namoczyć.
  4. Z masy mięsnej formować spłaszczone, podwójne zrazy, nakładając na dwa przeciwległe końce farsz pierwszy i drugi.
  5. Zrazy zwinąć, uformować, obtoczyć w mące, ścisnąć nieco w środku (powinny wyglądać, jak dwa złączone serdelki), włożyć na smalec, obsmażyć na rumiano.
  6. Przyrządzić sos: ugotować namoczone poprzedniego dnia grzyby suszone, posiekać je.
  7. Wywar z grzybów zaprawić zasmażką ze smalcu i mąki, zagotować, doprawić do smaku, dodać posiekane grzyby i śmietanę.
  8. Zalać sosem zrazy w rondlu, dusić około 20 minut. Podawać posypane zieleniną z pieczywem, kaszą lub kluskami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*