BUDYŃ Z TWAROGU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Przekąska
Autor
Opublikowano
0,50 Kilogram
Twarogu
4,00 szt.
Jajka
5,00 dag
Bułki tartej
1,00 łyżka
Cukru
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 łyżka
Masła
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
0,50 Kilogram Twarogu4,00 szt. Jajka5,00 dag Bułki tartej1,00 łyżka Cukru4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 łyżka Masła1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
BUDYŃ Z TWAROGU
  1. Formę budyniową posmarować masłem (margaryną) i posypać tartą bułką. Twaróg przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, następnie utrzeć w donicy, dodając kolejno po jednym żółtku, wymieszać z tartą bułką (4 dag) i zieloną pietruszką.
  2. Białka ubić na pianę. Gdy będzie sztywna, ubijać jeszcze chwilę z dodatkiem łyżki cukru. Pianę wymieszać z masą serową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną masę przełożyć do formy budyniowej, tak aby sięgała do 3/4 wysokości, zamknąć i wstawić do naczynia z wrzącą wodą, naczynie przykryć pokrywą.
  3. Woda powinna sięgać nie niżej niż do 3/4 wysokości formy z budyniem. Gotować około 1 godziny. Budyń podawać z dodatkiem sosu pomidorowego, lub grzybowego i z surówkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*