BROKUŁY W SOSIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Przekąska
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Brokuły
1,00 łyż.
Cukier
0,50 l
Mleko
4,00 dag
Mąka
15,00 dag
Utarty żółty ser
4,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
1,00 szt.
Natka pietruszki
100,00 dag Brokuły1,00 łyż. Cukier0,50 l Mleko4,00 dag Mąka15,00 dag Utarty żółty ser4,00 szt. Jajko ugotowane na twardo1,00 szt. Natka pietruszki
BROKUŁY W SOSIE
  1. Brokuły umyć, osączyć, ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru.
  2. Masło stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać trzepaczką, dolewając stopniowo mleka.
  3. Mieszając w dalszym ciągu, podgrzewać, doprowadzić do zawrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez chwilę, odstawić, dodać 2/3 utartego sera, wymieszać.
  4. Zaprawić sos śmietaną. Zamiast śmietany można dodać 1—2 żółtka. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Ugotowane brokuły wyłożyć na półmisek, przekładając pokrajanymi w cząstki jajami, polać przygotowanym sosem, posypać dekoracyjnie posiekaną pietruszką lub koperkiem i pozostawionym. serem.
  6. Półmisek ozdobić pomidorami. Podawać na gorąco jako przystawkę. Przygotowane w ten sposób brokuły można traktować także jako samodzielną potrawę na kolację, podając je z dodatkiem grzanek lub pieczywa.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*