Brokuły umyć, osączyć, ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru.
Masło stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać trzepaczką, dolewając stopniowo mleka.
Mieszając w dalszym ciągu, podgrzewać, doprowadzić do zawrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez chwilę, odstawić, dodać 2/3 utartego sera, wymieszać.
Zaprawić sos śmietaną. Zamiast śmietany można dodać 1—2 żółtka. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane brokuły wyłożyć na półmisek, przekładając pokrajanymi w cząstki jajami, polać przygotowanym sosem, posypać dekoracyjnie posiekaną pietruszką lub koperkiem i pozostawionym. serem.
Półmisek ozdobić pomidorami. Podawać na gorąco jako przystawkę. Przygotowane w ten sposób brokuły można traktować także jako samodzielną potrawę na kolację, podając je z dodatkiem grzanek lub pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!