BLINY DROŻDŻOWE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Mąka
3,00 dag
Drożdże
2,00 szt.
Jajko
1,00 łyż.
Cukier
0,50 l
Mleko
2,00 łyż.
Oliwa
2,00 łyż.
Tłuszcz
30,00 dag Mąka3,00 dag Drożdże2,00 szt. Jajko1,00 łyż. Cukier0,50 l Mleko2,00 łyż. Oliwa2,00 łyż. Tłuszcz
BLINY DROŻDŻOWE
  1. Mąkę przesiać. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek letniego mleka i 2—3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć, pozostawić w cieple.
  2. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodać resztę mąki, wlewać — stopniowo mieszając — mleko. Dodać jaja oraz oliwę lub masło, osolić, wymieszać ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  3. Z wyrośniętego ciasta smażyć bliny. Porcje ciasta wlewa się cienką warstwą na małą patelnię (średnicy 12—14 cm) z rozgrzanym tłuszczem. Rumienić po obu stronach. Muszą być bardzo gorące. Usmażone bliny trzeba podawać wprost z patelni.
  4. Podaje się je z takimi dodatkami, jak: stopione masło, kwaśna śmietana, ugotowane jaja, drobno posiekane i wymieszane ze stopionym masłem, cebula zrumieniona na maśle, śledź, kawior, sardynki.
  5. Dobór odpowiedniego dodatku uzależniony będzie oczywiście od możliwości i gustu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*