Mąkę przesiać. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek letniego mleka i 2—3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć, pozostawić w cieple.
Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodać resztę mąki, wlewać — stopniowo mieszając — mleko. Dodać jaja oraz oliwę lub masło, osolić, wymieszać ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta smażyć bliny. Porcje ciasta wlewa się cienką warstwą na małą patelnię (średnicy 12—14 cm) z rozgrzanym tłuszczem. Rumienić po obu stronach. Muszą być bardzo gorące. Usmażone bliny trzeba podawać wprost z patelni.
Podaje się je z takimi dodatkami, jak: stopione masło, kwaśna śmietana, ugotowane jaja, drobno posiekane i wymieszane ze stopionym masłem, cebula zrumieniona na maśle, śledź, kawior, sardynki.
Dobór odpowiedniego dodatku uzależniony będzie oczywiście od możliwości i gustu.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!