BARSZCZ UKRAIŃSKI NA KIEŁBASIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Warzyw mieszanych
30,00 dag
Buraków
20,00 dag
Kapusty białej
40,00 dag
Ziemniaków
50,00 dag
Pomidorów
10,00 dag
Fasoli białej
25,00 dag
Kiełbasy
0,70 Szklanki
Śmietany
1,00 łyżka
Tłuszczu
8,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Cukru
40,00 dag Warzyw mieszanych30,00 dag Buraków20,00 dag Kapusty białej40,00 dag Ziemniaków50,00 dag Pomidorów10,00 dag Fasoli białej25,00 dag Kiełbasy0,70 Szklanki Śmietany1,00 łyżka Tłuszczu8,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Cukru
BARSZCZ UKRAIŃSKI NA KIEŁBASIE
  1. Warzywa mieszane, buraki i ziemniaki umyć. Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w drobny makaronik, wsypać do rondla, dodać masło lub inny tłuszcz, lekko posolić, poddusić, mieszając od czasu do czasu, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości.
  2. Oddzielnie ugotować buraki w łupinkach. Gdy będą miękkie, ostudzić, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w słupki lub kostkę i dodać do gotujących się warzyw. Ugotować do miękkości.
  3. Fasolę przebrać, opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą i pozostawić na kilka godzin. Czynność tę najlepiej wykonać poprzedniego dnia. Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ugotowaną osolić.
  4. Utarte buraki połączyć z ugotowanymi warzywami i fasolą. Fasolę należy dodać wraz z wywarem. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, włożyć do zupy. Zagotować, odstawić. W trakcie gotowania się zupy pomidory umyć, świeże sparzyć, obrać ze skórki. Mrożone obiera się bezpośrednio po umyciu. Obrane pomidory pokrajać, rozgotować, dodać do zupy.
  5. Zupę wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Przy porcjowaniu trzeba zwrócić uwagę na równomierne rozdzielenie kiełbasy. Do każdej porcji dodać odpowiednią ilość posiekanej zieleniny.
  6. Podawać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanej na sypko kaszy, najlepiej gryczanej. Na zakończenie obiadu można podać sernik z herbatą lub krem z twarożku.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*