Warzywa mieszane, buraki i ziemniaki umyć. Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w drobny makaronik, wsypać do rondla, dodać masło lub inny tłuszcz, lekko posolić, poddusić, mieszając od czasu do czasu, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości.
Oddzielnie ugotować buraki w łupinkach. Gdy będą miękkie, ostudzić, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w słupki lub kostkę i dodać do gotujących się warzyw. Ugotować do miękkości.
Fasolę przebrać, opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą i pozostawić na kilka godzin. Czynność tę najlepiej wykonać poprzedniego dnia. Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ugotowaną osolić.
Utarte buraki połączyć z ugotowanymi warzywami i fasolą. Fasolę należy dodać wraz z wywarem. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, włożyć do zupy. Zagotować, odstawić. W trakcie gotowania się zupy pomidory umyć, świeże sparzyć, obrać ze skórki. Mrożone obiera się bezpośrednio po umyciu. Obrane pomidory pokrajać, rozgotować, dodać do zupy.
Zupę wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Przy porcjowaniu trzeba zwrócić uwagę na równomierne rozdzielenie kiełbasy. Do każdej porcji dodać odpowiednią ilość posiekanej zieleniny.
Podawać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanej na sypko kaszy, najlepiej gryczanej. Na zakończenie obiadu można podać sernik z herbatą lub krem z twarożku.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!