BAKŁAŻANY ZAPIEKANE „SOUFFLEES”

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
5,00 szt.
Bakłażan
8,00 dag
Masło
4,00 dag
Mąka
0,25 l
Mleko
10,00 dag
Cebula
10,00 dag
Utarty żółty ser
2,00 szt.
Jajko
2,00 łyżka
Oliwa
1,00 szt.
Natka pietruszki
4,00 szt.
Ząbek czosnku
BAKŁAŻANY ZAPIEKANE „SOUFFLEES”
  1. Mąkę przesiać. Bakłażany umyć, osuszyć, każdą Sztukę przekrajać na pół (wzdłuż), usuwając jednocześnie szypułkę.
  2. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze przekrojem ku górze, wstawić do piekarnika o temperaturze około 200°C. Nie rumienić. Powinny w piekarniku jedynie zmięknąć. Wówczas wyjąć, ostudzić.
  3. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać w kostkę i pod- dusić z dodatkiem masła. Nie rumienić. Gdy zmięknie, oprószyć przesianą mąką, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, dolewając je powoli.
  4. Mieszając, zagotować, odstawić, wymieszać z żółtkami i połową utartego sera. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wydrążyć, pozostawiając przy skórce około 1 cm miąższu.
  5. Wydrążony miąższ posiekać bardzo drobno, dodać do przygotowanego sosu, dodać także drobniutko posiekany czosnek, 4 łyżki posiekanej pietruszki oraz ubite białka, wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
  6. Przygotowaną masą napełnić połówki bakłażanów (z dobrym czubem), posypać pozostawionym serem.
  7. Brytfannę posmarować oliwą, ułożyć na niej przygotowaną potrawę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc powierzchnię. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką.
  8. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako gorącą przystawką lub potrawą na kolacją. Jako dodatek podać pieczywo.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*