Mąkę przesiać. Bakłażany umyć, osuszyć, każdą Sztukę przekrajać na pół (wzdłuż), usuwając jednocześnie szypułkę.
Połówki bakłażanów ułożyć na blasze przekrojem ku górze, wstawić do piekarnika o temperaturze około 200°C. Nie rumienić. Powinny w piekarniku jedynie zmięknąć. Wówczas wyjąć, ostudzić.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać w kostkę i pod- dusić z dodatkiem masła. Nie rumienić. Gdy zmięknie, oprószyć przesianą mąką, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, dolewając je powoli.
Mieszając, zagotować, odstawić, wymieszać z żółtkami i połową utartego sera. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wydrążyć, pozostawiając przy skórce około 1 cm miąższu.
Wydrążony miąższ posiekać bardzo drobno, dodać do przygotowanego sosu, dodać także drobniutko posiekany czosnek, 4 łyżki posiekanej pietruszki oraz ubite białka, wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masą napełnić połówki bakłażanów (z dobrym czubem), posypać pozostawionym serem.
Brytfannę posmarować oliwą, ułożyć na niej przygotowaną potrawę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc powierzchnię. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką.
Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako gorącą przystawką lub potrawą na kolacją. Jako dodatek podać pieczywo.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!