- Mąkę przesiać. Bakłażany umyć, osuszyć, każdą Sztukę przekrajać na pół (wzdłuż), usuwając jednocześnie szypułkę. 
- Połówki bakłażanów ułożyć na blasze przekrojem ku górze, wstawić do piekarnika o temperaturze około 200°C. Nie rumienić. Powinny w piekarniku jedynie zmięknąć. Wówczas wyjąć, ostudzić. 
- Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać w kostkę i pod- dusić z dodatkiem masła. Nie rumienić. Gdy zmięknie, oprószyć przesianą mąką, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, dolewając je powoli. 
- Mieszając, zagotować, odstawić, wymieszać z żółtkami i połową utartego sera. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wydrążyć, pozostawiając przy skórce około 1 cm miąższu. 
- Wydrążony miąższ posiekać bardzo drobno, dodać do przygotowanego sosu, dodać także drobniutko posiekany czosnek, 4 łyżki posiekanej pietruszki oraz ubite białka, wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. 
- Przygotowaną masą napełnić połówki bakłażanów (z dobrym czubem), posypać pozostawionym serem. 
- Brytfannę posmarować oliwą, ułożyć na niej przygotowaną potrawę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc powierzchnię. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką. 
- Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako gorącą przystawką lub potrawą na kolacją. Jako dodatek podać pieczywo. 
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!