BABKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
60,00 dag
Ziemniaki gotowane
4,00 szt.
Jajko
4,00 dag
Bułka tarta
4,00 dag
Masło
30,00 dag
Pieczarki
1,00 szt.
Natka pietruszki
60,00 dag Ziemniaki gotowane4,00 szt. Jajko4,00 dag Bułka tarta4,00 dag Masło30,00 dag Pieczarki1,00 szt. Natka pietruszki
BABKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI
  1. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Ugotowane ziemniaki utłuc na gorąco perforowanym metalowym tłuczkiem, ostudzić i utrzeć z dodatkiem 1 1/2 łyżki masła i z posiekaną pietruszką.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować i udusić z dodatkiem reszty tłuszczu, połączyć z masą ziemniaczaną, dodając jednocześnie żółtka i tartą bułkę.
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z białek ubić pianę. Sztywną pianę osolić i ubijać chwilę, a następnie połączyć z przygotowaną masą.
  4. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego sos, najlepiej pieczarkowy. Zapiekankę posypać szczypiorem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*