Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać na połówki, lekko podsmażyć na oliwie, po obrumienieniu dodać masło (margarynę), odstawić, osolić.
Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże. Wyrabiać drewnianą łyżką, do-
dając wodę i 4—5 łyżek oliwy. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstego ciasta drożdżowego.
Przygotowane ciasto rozprowadzić (za pomocą drewnianej łyżki, posmarowanej oliwą), na tortownicy lub na małych porcjowych patelenkach, oprószyć solą i pieprzem. Kto woli, może sól i pieprz dodać do ciasta w trakcie wyrabiania.
Na powierzchni przygotowanych placków rozłożyć równomiernie pieczarki i przykryć utartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc równomiernie na jasnozłoty kolor.
Podawać bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem, zimnego ostrego sosu pomidorowego i sałaty zielonej lub surówki z cykorii. Pizzę podamy gościom pod czerwone wytrawne wino.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!