Ziemniaki ostudzić, utłuc perforowanym metalowym tłuczkiem, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa. Mąkę przesiać (pszenną i ziemniaczaną).
Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Słoninę oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, stopić. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, dodać do stopionej słoniny, zrumienić na jasnozłoty kolor.
Ziemniaki wyłożyć na stolnicę posypaną dość grubo mąką, uformować wianuszek, do środka wsypać resztę mąki, zrobić wgłębienie, wlać jaja, zarobić ciasto nożem. Gdy się składniki połączą, zagnieść szybko ręką. Powinno powstać gładkie pulchne ciasto o jednolitej konsystencji.
Z ciasta formować wałki o średnicy około 3 cm, krajać w poprzek na równe kawałki. Z kawałków formować w dłoniach kulki. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Uformowane kluski układać na desce posypanej mąką.
Gotować bezpośrednio po uformowaniu, wkładając do wrzącej osolonej wody, ugotowane odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną z cebulą.
Podawać od razu po ugotowaniu z dodatkiem surówki z kwaszonej czerwonej kapusty. Słoninę z cebulą można zastąpić sosem grzybowym lub walijskim.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!