Mąkę przesiać. Jaja umyć, ich zawartość wylewać kolejno do miseczki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja i zapach waniliowy.
Dobrze wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Metalową łyżką, każdorazowo maczaną w tłuszczu, wkładać na patelnię porcje ciasta, formując okrągłe racuchy.
Smażyć na małym ogniu, rumieniąc po obu stronach. Usmażone racuchy układać na ogrzanym półmisku, posypywać przez sitko cukrem pudrem z wanilią.
Podawać można z dodatkiem śmietany, soku owocowego na syropie lub z konfiturą. Racuchy można przyrządzać na podwieczorek, na kolację. Trzeba je koniecznie popijać herbatą.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!