Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wianuszek, wlać żółtka, dodać masło i nieco wody, zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto przykryć i pozostawić na kilkanaście minut.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki wraz z serem zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę, posolić, ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając.
Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać smalec, zrumienić na jasnozłoty kolor, dodać do zmielonej masy, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
„Wypoczęte” ciasto wałkować partiami. Cienkie placki pokrajać w kwadraty lub wykrawać szklanką czy okrągłą foremką kółka.
Na przygotowane kółka lub kwadraty nakładać porcje nadzienia, zlepiać dokładnie boki. Uformowane pierogi układać rzędami na desce lekko podsypanej mąką.
Gotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek.
Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub polane stopioną słoniną czy masłem. Odpowiednim dodatkiem będzie surówka z kwaszonej kapusty, najlepiej czerwonej.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!