Mąkę przesiać na stolnicę. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Z mąki uformować wianuszek, wlać jaja, zarobić ciasto nożem, dodając stopniowo nieco wody. Zagnieść twarde ciasto, dobrze wyrabiając rękami. Rozwałkować niezbyt cienkie placki, podsypując mąką.
Każdy placek pokrajać w kwadraty o boku około 4—5 cm. Przygotowane kwadraty włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować. Ugotowane ciasto powinno być twardawe — trzeba je odcedzić nie dogotowane, przepłukać letnią wodą.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, osolić, wsypać do rondla, podlać oliwą lub olejem, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem
około 20 minut (w trakcie duszenia warzywa się lekko podrumienią).
Pod koniec duszenia dodać bazylię, estragon, goździki, posiekaną pietruszkę, nieco pieprzu i rosół. Dusić jeszcze kilka minut.
Uduszone warzywa wymieszać z utartym serem, pastą pomidorową i ugotowanym ciastem, włożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika na około 15 minut. Podawać w tym samym naczyniu, w którym zapiekano potrawę. Jako dodatek podać zieloną sałatę, mizerię lub surówkę z białej kapusty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!