Warzywa korzeniowe umyć, oczyścić, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować. Powinny być lekko twardawe. Ziemniaki umyć bardzo dokładnie i ugotować w łupinkach, ostudzić.
Sos majonezowy wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Ugotowane i ostudzone warzywa pokrajać w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, pokrajać tak jak warzywa.
Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. W trakcie ucierania kropić sokiem z cytryny. Bezpośrednio po utarciu wymieszać z sosem. Na tej samej tarce utrzeć ogórki konserwowe, kwaszone trzeba obrać ze skórki i pokrajać w bardzo drobne paski.
Wszystkie rozdrobnione składniki i groszek odcedzony z zalewy wymieszać. Odłożyć 1/3 sosu. Pozostały sos wymieszać z 3—4 łyżkami wywaru z warzyw (resztę wywaru wykorzystać do zupy) i dodać do sałatki, wymieszać, dodając jednocześnie pokrajane w kostkę 2 jaja na twardo.
Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na salaterkę, ozdobić pokrajanymi w cząstki lub plasterki pozostawionymi 2 jajami i listkami jarmużu. Podawać jako samodzielną potrawę na kolację.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!