Kaszę perłową przebrać, umyć, ugotować na sypko. Jaja 'ugotować na twardo. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko posiekać, lekko poddusić z dodatkiem 1/2 łyżki tłuszczu.
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, cieniutko poszatkować, dodać do podduszonej cebuli, udusić pod przykryciem, osolić. Jaja obrać ze skorupek, drobno posiekać, wymieszać z ugotowaną na sypko kaszą, dodać posiekane jaja, pieczarki, zieloną pietruszkę i 1/3 utartego sera, wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wybrać zdrowe, duże, okrągłe pomidory, umyć, skrajać piętki, wydrążyć miąższ łyżeczką. Przygotowane pomidory lekko oprószyć solą i pieprzem, napełnić nadzieniem, ułożyć na żaroodpornym półmisku, posmarowanym tłuszczem.
Każdy pomidor przykryć skrajaną piętką, skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po kilkunastu minutach wyjąć, podlać wywarem z warzyw, ponownie wstawić do piekarnika, dopiec.
Wydrążony miąższ pomidorowy rozgotować od razu po wydrążeniu, W trakcie gotowania odparować około 1/4 objętości. Zagęszczone pomidory wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pomidory polać sosem, posypać posiekaną bazylią z estragonem. Podawać na tym samym półmisku, na którym potrawa była zapiekana.
Pomidory nadziewane podaje się na gorącą przystawkę lub jako samodzielną potrawę na obiad czy kolację. Wówczas jako dodatek należy podać ziemniaki gotowane w całości lub puree i surówkę z ogórków lub sałatę.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!