Dynię lub kabaczek umyć, odkrajać szypułkę i pozostałości dna kwiatowego. Kabaczek obrać ze skórki. Przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ „makaronowy” z pestkami.
Obgotować, wkładając do wrzącej wody, odcedzić. Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w drobny makaronik lub poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka lub poszatkować na tej samej szatkownicy. Połączyć z warzywami, podlać olejem (1/2 szklanki), osolić, dusić pod przykryciem, mieszać od czasu do czasu, uważając, żeby się warzywa nie przypaliły.
W miarę potrzeby skrapiać wrzącą wodą. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do mięknących warzyw jednocześnie z papryką. Dusić kilka minut pod przykryciem.
Ser utrzeć na tarce. Odłożyć 3—-4 łyżki sera, a resztę wymieszać z uduszonymi warzywami. Dodać rozkruszony listek laurowy, majeranek i połowę posiekanej zieleniny, wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Amatorzy mogą dodać 2—3 ząbki drobno posiekanego czosnku. Przygotowaną dynię lub kabaczek lekko oprószyć wewnątrz solą, napełnić warzywami.
Posypać powierzchnię utartym serem, wymieszanym z tartą bułką, skropić stopionym masłem, podlać resztą oliwy lub oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić.
Podlać wrzącą wodą. Dopiec, zmniejszając dopływ ciepła. Upieczoną dynię wyłożyć na półmisek, posypać pozostawioną zieleniną. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!