Ugotowaną (bardzo młodą w całości, a wyrośniętą po wydrążeniu) i ostudzoną dynię pokrajać w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, oprószyć lekko solą i cukrem.
Sos majonezowy wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę. Jabłka obrać, pokrajać w drobną kostkę lub rozdrobnić na tarce z dużymi otworami.
W trakcie rozdrabniania skrapiać sokiem z cytryny. Śliwki pokrajać w cienkie paski. Rozdrobnione składniki połączyć z sosem.
Jaja obrać ze skorupek, pokrajać w kostkę, dodać do sałatki wraz z posiekanymi zielonymi dodatkami, wymieszać. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny (pomarańczy lub grapefruita), solą i cukrem.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek, ozdobić plasterkami pomidorów, połówkami śliwek lub czarnymi oliwkami, ozdobnie pokrajanymi listkami porów lub pietruszki.
Powierzchnię sałatki można posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub rodzynkami. Podawać z dodatkiem pieczywa jako samodzielną potrawę na kolację lub jako przystawkę.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!