- Czas przygotowania
- 20 minut
- Czas gotowania
- 120 minut
- Poziom trudności
- trudny
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Obiad
- Autor
- Opublikowano
- 14 maja 2017
- 50,00 dag
- Pomarańcze
- 25,00 dag
- Włoszczyzna
- 2,00 dag
- Mąka
- 4,00 dag
- Masło
- 1,00 l
- Kaczka
- 0,03 l
- Likier pomarańczowy
- 1,00 łyżka
- Majeranek
- Z kaczki odciąć skrzydła i szyję, posolić, natrzeć majerankiem, obrumienić w piecu.
- Szyję i skrzydła posiekać, obrumienić na maśle z pokrojonymi warzywami, podlać wywarem z włoszczyzny i gotować na bulion.
- Obrumienioną kaczkę zalać przecedzonym bulionem i dusić w piekarniku pod przykryciem do miękkości.
- Pod koniec duszenia oprószyć mąką, wlać sok z połowy ilości pomarańczy i likier.
- Kaczkę wyporcjować. Podawać przełożoną plastrami świeżej, obranej ze skórki pomarańczy, polaną sosem z duszenia.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!