- Mięso zemleć wraz z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej, doprawić do smaku i wyrobić pulchną masę. 
- Przyrządzić farsz pierwszy: cebulę posiekać, poddusić na maśle wraz z pokrojonymi pieczarkami, dodać bułkę tartą i przyprawy. 
- Przyrządzić farsz drugi: wydrylowane śliwki drobno pokroić, włożyć na rozgrzane masło, dodać bułkę tartą, wymieszać, ostudzić, jeśli śliwki są zbyt suche, należy je namoczyć. 
- Z masy mięsnej formować spłaszczone, podwójne zrazy, nakładając na dwa przeciwległe końce farsz pierwszy i drugi. 
- Zrazy zwinąć, uformować, obtoczyć w mące, ścisnąć nieco w środku (powinny wyglądać, jak dwa złączone serdelki), włożyć na smalec, obsmażyć na rumiano. 
- Przyrządzić sos: ugotować namoczone poprzedniego dnia grzyby suszone, posiekać je. 
- Wywar z grzybów zaprawić zasmażką ze smalcu i mąki, zagotować, doprawić do smaku, dodać posiekane grzyby i śmietanę. 
- Zalać sosem zrazy w rondlu, dusić około 20 minut. Podawać posypane zieleniną z pieczywem, kaszą lub kluskami. 
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!