Drożdże rozmieszać z częścią mąki, mleka i z cukrem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę mąki, mleka oraz żółtka i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie lśniące.
Do ciasta wlać olej i jeszcze kilka minut wyrabiać; odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek, pokroić, robić kule o średnicy 5—6 cm.
Garnek z wrzącą wodą obwiązać gazą, na gazie układać pampuchy. Przykryć je głębokim naczyniem i gotować na parze.
Podawać ze śmietaną albo jako dodatek do potraw mięsnych pieczonych lub drobiu.
Można również sporządzać pampuchy z różnymi nadzieniami, słonymi lub słodkimi (owocami).
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!