- Drożdże rozmieszać z częścią mąki, mleka i z cukrem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. 
- Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę mąki, mleka oraz żółtka i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie lśniące. 
- Do ciasta wlać olej i jeszcze kilka minut wyrabiać; odstawić do wyrośnięcia.  
- Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek, pokroić, robić kule o średnicy 5—6 cm. 
- Garnek z wrzącą wodą obwiązać gazą, na gazie układać pampuchy. Przykryć je głębokim naczyniem i gotować na parze. 
- Podawać ze śmietaną albo jako dodatek do potraw mięsnych pieczonych lub drobiu. 
- Można również sporządzać pampuchy z różnymi nadzieniami, słonymi lub słodkimi (owocami). 
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!