- Czas przygotowania
- 25 minut
- Czas gotowania
- 80 minut
- Poziom trudności
- trudny
- Porcje
- 6 osoby
- Posiłek
- Obiad
- Autor
- Opublikowano
- 9 stycznia 2017
- 3,00 dag
- Orzechy
- 10,00 dag
- Rodzynki
- 15,00 dag
- Cebula
- 0,25 l
- Wywar z warzyw
- 0,25 l
- Wino białe wytrawne
- 4,00 dag
- Smalec
- 90,00 dag
- Schab z kością
- 0,50 łyż.
- Szałwia
- Ze schabu wykroić kość. Obrumienić go na smalcu, wyłożyć na brytfannę, oprószyć pieprzem, natrzeć solą oraz szałwią. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Po kilkunastu minutach pieczenia podlać wywarem, obłożyć pokrojoną cebulą i piec w dalszym ciągu. Podlewać winem.
- Pod koniec pieczenia schabu dodać rodzynki i posiekane orzechy, piec w piekarniku jeszcze około 10—15 minut.
- Upieczony wyjąć, sos doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!