Formę budyniową posmarować masłem (margaryną) i posypać tartą bułką. Twaróg przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, następnie utrzeć w donicy, dodając kolejno po jednym żółtku, wymieszać z tartą bułką (4 dag) i zieloną pietruszką.
Białka ubić na pianę. Gdy będzie sztywna, ubijać jeszcze chwilę z dodatkiem łyżki cukru. Pianę wymieszać z masą serową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną masę przełożyć do formy budyniowej, tak aby sięgała do 3/4 wysokości, zamknąć i wstawić do naczynia z wrzącą wodą, naczynie przykryć pokrywą.
Woda powinna sięgać nie niżej niż do 3/4 wysokości formy z budyniem. Gotować około 1 godziny. Budyń podawać z dodatkiem sosu pomidorowego, lub grzybowego i z surówkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!