Ser pokrajać, zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Mąkę przesiać. Do masy serowej dodać jaja i mąkę (pozostawiając 3 łyżki do podsypywania). Zarobić ciasto nożem. Zagnieść.
Na stolnicy podsypanej mąką formować z ciasta wałki, spłaszczyć nożem do szerokości 2-3 cm. Na powierzchni wałka odcisnąć kratkę (tępą stroną noża, zanurzonego w mące). Krajać pierogi kwadratowe lub w kształcie rombów.
Uformowane „pierogi” gotować, wkładając do wrzącej osolonej. wody. Po zawrzeniu gotować kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane wyjmować cedzakową łyżką, dobrze odcedzić. Układać na ogrzanym półmisku, posypywać zrumienioną na suchej patelni tartą bułką i polewać masłem (margaryną).
Masło można zastąpić gęstą śmietaną. Jako dodatek podać surówkę z marchwi, sałatę lub surówkę z cykorii. Według wyżej podanej proporcji można przyrządzić leniwe pierogi bardziej pulchne i delikatne.
W tym celu masę serową trzeba wymieszać z żółtkami, białka ubić na pianę. Sztywną pianę dodaje się do masy na przemian z mąką. Niektórzy jadają pierogi na słodko ze śmietaną i dżemem lub surówką owocową.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!