Ser oczyścić ze skórki, utrzeć na tarce. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzątku wlać, w trakcie ustawicznego mieszania, rozprowadzoną mąkę, mieszając doprowadzić do zawrzenia.
Gdy zawrze i zgęstnieje, odstawić z ognia i szybko mieszając, dodać żółtka, podgrzewać chwilę (ciągle mieszając). Masa powinna stać się bardzo gęsta, ale nie może zawrzeć w trakcie podgrzewania.
Do gorącej masy dodać utarty ser, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną pietruszkę. Gotową masę wyłożyć na deskę posmarowaną masłem lub oliwą. Rozsmarować na grubość około 1 1/2 cm. Ostudzić.
Gdy zastygnie, pokrajać w prostokąty. Prostokąty otaczać dokładnie w białku i tartej bułce i od razu wkładać na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć, rumieniąc na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosów, ziemniaków i warzyw jako potrawę obiadową lub z sosami i pieczywem jako przystawkę.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!