Ser pokrajać w drobną kostkę. Seler umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać i pokrajać bardzo drobno w makaronik. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Ogórki umyć, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Śliwki umyć, usunąć pestki i drobno posiekać.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z serem i groszkiem, odcedzonym z zalewy. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą na miazgę, wymieszać z musztardą i połączyć z majonezem.
Przygotowaną sałatkę wymieszać z sosem i posiekaną zieleniną, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę i ozdobić np. plasterkami jaj ugotowanych na twardo, dekoracyjnie pokrajaną czerwoną papryką czy pomidorami i sałatą bądź jarmużem. Pożądanym elementem dekoracyjnym są również śliwki. Podawać na kolację z dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!