W niskim, szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem octu lub soku z cytryny i z solą. Jaja umyć, wybijać kolejno do filiżanki. Przychylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody, ostrożnie wlewać jaja do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem przez około 2 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Białko jaj powinno się ściąć całkowicie, żółtko powinno pozostać płynne. Ugotowane jaja otaczać w surowym jajku, roztrzepanym z kilkoma łyżkami mleka, i w tartej bulce.
Smażyć na patelni z rozgrzanym smalcem lub oliwą. Gorące jaja ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego i z warzywami gotowanymi lub surówkami jako danie obiadowe lub na kolację.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!