Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Ryż przebrać, umyć. Zagotować mleko z dodatkiem szklanki wody i masła, osolić. Do wrzątku wsypać ryż, ugotować na sypko.
Gdy ryż wchłonie płyn, należy garnek ustawić na płytce ochronnej na bardzo małym płomieniu lub dogotować w kąpieli wodnej. Ugotowany ryż wymieszać z pietruszką, przyprawić pieprzem i wyłożyć na żaroodporny półmisek.
Łyżką wazową uformować na powierzchni ryżu 4 wgłębienia. W każdym umieścić jedno jajko. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gdy jaja zaczną się ścinać, wyjąć, zalać przygotowanym sosem grzybowym.
Powierzchnię posypać serem "wymieszanym z tartą bułką. Zrumienić. Podawać z dodatkiem fasolki szparagowej lub zielonego groszku i z surówkami z warzyw.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!