Ryby oczyścić, umyć, osączyć. Rybę morską skropić sokiem z cytryny, pozostawić na pół godziny w dolnej części lodówki. Cebulę obrać, pokrajać, wsypać do rondla, zalać wrzącą wodą, osolić.
Gotować w przykrytym rondlu przez około 15 minut. Do ugotowanego wywaru włożyć przygotowane ryby. Małe ryby wkładamy w całości. Większe trzeba pokrajać w dzwonka. Dodać listki laurowe, pieprz i bazylię.
Ugotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Czas gotowania wynosi około 20 minut, Masło (margaryna) —• około 2 łyżek — stopić w rondelku, nie rumieniąc.
Ugotowane ryby wyjąć z wywaru za pomocą perforowanej łopatki, ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem (margaryną) i posypać posiekaną pietruszką, obłożyć ziemniakami, „z wody”. Podawać z dodatkiem warzyw gotowanych.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!