Ryby mrożone opłukać, ułożyć na półmisku i pozostawić w dolnej części lodówki do rozmarznięcia. Rozmrożone lub świeże dorsze oczyścić, odkrajać głowy, płetwy i ogony. Z przygotowanych ryb zdjąć skórę.
Ułożyć kolejno tuszki na desce, skrajać filety. Filety pokrajać w poprzek na porcje. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i lekko podrumienić na oliwie. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować, dodać do cebuli, wymieszać.
. Dusić pod przykryciem przez 5 minut, podlać 2 szklankami wody, zagotować. Do wrzątku włożyć rybę, osolić, gotować 10—15 minut.
Sos zagęścić dodatkiem mąki, zagotować, odstawić, zaciągnąć sos żółtkami, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem ryżu na sypko i surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!