Kajzerki pokrajać w słupki (cienkie), lekko zrumienić w piekarniku. Zamrożone ryby umyć i pozostawić do rozmrożenia w dolnej części lodówki. Gdy rozmarzną, należy je oczyścić, opłukać, zdjąć skórę, usunąć kręgosłup i ości.
Oczyszczone mięso ryb pokrajać i zemleć w maszynce do mięsa. Masę rybną wyrobić drewnianą łyżką z dodatkiem jajka i posiekanej drobniutko pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
. Z przygotowanej masy formować równej wielkości walki, otaczać w tartej bulce, a następnie formować owalne cienkie sznycle. Na powierzchni sznycli układać przygotowane grzanki, przyciskając je silnie nożem, aby nie poodpada- ly w trakcie smażenia. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem lub olejem.
Rumienić po obu stronach na jasnozłoty kolor. Usmażone sznycle ułożyć na półmisku, ozdobić zielonymi listkami pietruszki, selera lub sałaty.
Podawać z dodatkiem ziemniaków posypanych koperkiem, kapusty duszonej lub fasoli szparagowej. Pożądany jest także dodatek zimnego sosu na bazie majonezu lub sosu pomidorowego.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!