Ryby wędzone obrać ze skóry, ułożyć na desce, skrajać filety, usuwając równocześnie ości. Przygotowane filety pokrajać w paski lub kostkę. Ogórki konserwowe pokrajać w drobny makaronik.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka, lekko oprószyć solą i łyżeczką cukru, wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać utrzeć na tarce z dużymi otworami. W trakcie ucierania skrapiać sokiem z cytryny lub winnym octem.
Śliwki marynowane pokrajać w drobne paski. Sos majonezowy wymieszać z musztardą. Połączyć wszystkie rozdrobnione składniki z sosem, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać posiekanym szczypiorkiem, ozdobić papryką konserwową (czerwoną). Podawać z dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!