Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w dość grubą kostkę. Powinny 2-3 kawałki przypadać na osobę. Cebulę obrać, opłukać, posiekać drobno, włożyć do rondla, dodać mięso i tłuszcz, poddusić lekko, ale nie rumienić. Grzybki umyć, dodać do mięsa, zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić, krajać w drobny makaronik lub poszatkować w paski na szat- kownicy do warzyw. Warzywa dodać do gotującego się mięsa, gdy zacznie mięknąć, gdyż czas gotowania warzyw nie powinien być dłuższy niż 20-30 minut.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki i po kilku minutach gotowania warzyw dodać do zupy. Mąkę przesiać, dodać jajko i nieco wody, zagnieść twarde ciasto kluskowe, rozwałkować, pokrajać, formując drobne kluski lub zacierki, dodać do zupy pod koniec gotowania.
Po ugotowaniu się klusek połączyć zupę z mlekiem. Grzybki wyjąć, pokrajać i z powrotem włożyć do zupy. Przyprawić do smaku solą i odrobiną
pieprzu, wzbogacić dodatkiem śmietany.
Podawać od razu po ugotowaniu, posypując każdą porcję zupy pietruszką i wkładając odpowiednią ilość oddzielnie ugotowanej fasoli. Dodatek pieczywa pożądany. Na zakończenie jednodaniowego obiadu podać surówkę owocową.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!