Warzywa umyć, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wrzącą wodą i gotować przez około 10 minut. Pory bardzo dokładnie oczyścić, umyć i drobno pokrajać.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Dodać wraz z porami do gotującej się zupy. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, odstawić, dodać śmietanę i zieleninę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować oddzielnie kiełbasę, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie plasterki. Wyporcjować na talerze, zalać gorącą zupą.
Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa. Obiad jednodaniowy uzupełniać surówką warzywną. Podaje się ją równocześnie z zupą i spożywa z pieczywem. Na deser odpowiednie będzie ciasto z herbatą.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!