Liście kapusty umyć, obgotować, wrzucając na kilka minut do wrzącej osolonej wody, odcedzić, ostudzić, rozkładając na stolnicy. Obrane cebule opłukać, posiekać jak najdrobniej, poddusić z dodatkiem tłuszczu.
Cebula powinna stać się przejrzysta. Zmielone mięso wymieszać z cebulą, dodać jajko i ryż. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane nadzienie wy- porcjować, układając na liściach kapusty, zakładać boki liści do środka, zwinąć „gołąbki”, ściśle ułożyć je w rondlu jeden obok drugiego, oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić tłuszczem, podlać wrzącą wodą lub wywarem.
Udusić na wolnym ogniu do miękkości. Do sosu dodać pastę pomidorową. Przyprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem i sproszkowaną ostrą papryką. Sos można zaprawić śmietaną lub zaciągnąć żółtkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!