Jaja umyć, osuszyć, oddzielić żółtka. Masło pokrajać w możliwie najmniejsze kawałki. Cytrynę umyć, wycisnąć sok, przecedzić przez sitko.
Żóitka wymieszać w rondelku z chudym intensywnym rosołem. Podgrzewać na- parze lub na małym ogniu (najlepiej ustawić rondelek na płytce metalowej i dopływ gazu zmniejszyć do minimum), stale mieszając drewnianą łyżką lub małą trzepaczką.
W trakcie podgrzewania dodawać stopniowo po kawałku przygotowanego masła. Podgrzewany sos powinien uzyskać konsystencję gęstego, puszystego majonezu.
Przygotowany sos wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos holenderski podaje się do warzyw gotowanych, ryb gotowanych i jaj w koszulkach. Sos powinien być bardzo gorący.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!