- Czas przygotowania
- 5 minut
- Czas gotowania
- 10 minut
- Poziom trudności
- łatwy
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Dodatek
- Autor
- Opublikowano
- 23 listopada 2019
- 1,50 szk.
- Mleko
- 1,50 łyżka
- Mąka
- 1,50 łyżka
- Masło
- 5,00 dag
- Utarty żółty ser
- 1,00 szt.
- Sól
- 1,00 szt.
- Pieprz
- 1,00 szt.
- Posiekana zielona pietruszka
- Mąkę przesiać. Masło lub margarynę stopić w rondelku, dodać przesianą mąkę, wymieszać, mieszając podgrzewać i dodawać stopniowo mleko.
- Gdy zawrze, odstawić, dodać utarty ser. Można wzbogacić sos dodatkiem surowego żółtka, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem warto dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać do warzyw gotowanych, takich jak np. kalafiory, brokuły, szpinak, brukselka, kapusta włoska, marchewka, do zapiekanek i do zapiekania potraw tak jak beszamel.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!