ZAPIEKANKA Z KASZY PERŁOWEJ I WARZYW

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
25 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Szklanki
Kaszy perłowej
3,00 Szklanki
Wody przegotowanej
1,00 łyżka
Tłuszczu
4,00 szt.
Jajka ugotowane na twardo
20,00 dag
Papryki
15,00 dag
Cebuli
15,00 dag
Marchewki
10,00 dag
Pietruszki
1,00 szt.
Por
1,00 szt.
Seler
1,00 łyżka
Smalcu
8,00 łyżka
Posiekanego koperku
1,00 szczypt
Chilli
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
ZAPIEKANKA Z KASZY PERŁOWEJ I WARZYW
  1. Kaszę przebrać, umyć, przelewając na sicie letnią wodą, dokładnie odcedzić, wsypać do wrzącej osolonej wody, dodać tłuszcz, osolić. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Gdy kasza wchłonie wodę, przykryć rondel i dogotować na parze lub w lekko nagrzanym piekarniku. Kasza powinna być zupełnie sypka. Warzywa umyć, obrać i pokrajać w makaronik lub poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw, udusić z dodatkiem tłuszczu.
  3. Na wpół miękkie warzywa wymieszać z kaszą, dodać jaja na twardo pokrajane w kostkę i zieleninę. Przyprawić solą i chilli lub papryką do smaku. Przygotowaną potrawę wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem., wyrównać powierzchnię.
  4. Zapiec. Gdy się potrawa zru- mieni, wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną zieleninką. Ozdobić ćwiartkami pomidorów i listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego. Pożądany będzie także dodatek surówki.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*