JAJA SMAŻONE W PANIERCE

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
5 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
2 osoby
Posiłek
Przekąska
Autor
Opublikowano
7,00 szt.
Jajek
1,00 łyżka
Octu
3,00 łyżka
Mleka
1,00 szczypt
Soli
0,70 Szklanki
Bułki tartej
1,00 szt.
Smalec
JAJA SMAŻONE W PANIERCE
  1. W niskim, szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem octu lub soku z cytryny i z solą. Jaja umyć, wybijać kolejno do filiżanki. Przychylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody, ostrożnie wlewać jaja do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem przez około 2 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
  2. Białko jaj powinno się ściąć całkowicie, żółtko powinno pozostać płynne. Ugotowane jaja otaczać w surowym jajku, roztrzepanym z kilkoma łyżkami mleka, i w tartej bulce.
  3. Smażyć na patelni z rozgrzanym smalcem lub oliwą. Gorące jaja ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego i z warzywami gotowanymi lub surówkami jako danie obiadowe lub na kolację.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*