BARSZCZ ZABIELANY Z FASOLĄ

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
8,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
3,00 szt.
Ząbki czosnku
1,00 łyżka
Tłuszczu
5,00 szt.
Suszonych śliwek
30,00 dag
Kwaśnych jabłek
20,00 dag
Fasoli białej
30,00 dag
Wołowiny
40,00 dag
Warzyw mieszanych
0,70 Kilogram
Buraków
1,00 łyżka
Rzeżuchy
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Cukier
1,00 szk.
Śmietany
1,00 szt.
Kwasek cytrynowy
1,00 łyżka
Mąki
BARSZCZ ZABIELANY Z FASOLĄ
  1. Mięso wołowe oczyścić, umyć, pokrajać w kawałki. Trzeba przewidzieć 1-2 kawałki mięsa na każdą porcję zupy. Przygotowane mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Gotować w przykrytym garnku na małym ogniu.
  2. Poprzedniego dnia przebrać fasolę, umyć, namoczyć, zalewając chłodną przegotowaną wodą. Następnego dnia ugotować w tej wodzie, w której się moczyła. Warzywa mieszane (marchew, pietruszka, seler, por) umyć, oczyścić, opłukać, roz- drobnic, najlepiej na szatkownicy do warzyw, osolić, wsypać do rondla, dodać tłuszczu, dusić kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Podduszone warzywa dodać do gotującego się mięsa wówczas, gdy mięso będzie miękkie. Z dodatkiem warzyw gotować jeszcze 25-30 minut. Buraki umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw, włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 15 minut. Następnie dodać umyte, obrane i utarte na tarce jabłka oraz pokrajane w paseczki śliwki. Ugotować, po czym lekko zakwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny.
  4. Śliwki suszone przed krajaniem trzeba namoczyć. Do ugotowanego mięsa z warzywami dodać ugotowaną fasolę i buraki. Połowę śmietany wymieszać małą trzepacz- ką z przesianą mąką, dodać do wrzącej zupy, wymieszać, gdy ponownie zawrze, odstawić, dodać roztarty z solą czosnek i resztę śmietany.
  5. Przyprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie dodać nieco środka zakwaszającego. Zupę wyporcjować, uważając, aby mięso zostało równomiernie podzielone pomiędzy konsumentów. Do każdej porcji dodać odpowiednią część posiekanej zieleniny.
  6. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Na deser warto podać kisiel waniliowy lub karmelowy (na mleku) i herbatę, względnie herbatę z ciastkiem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*