Mięso umyć, pokrajać na niewielkie kawałki, tak aby wypadły 3-4 kawałki na porcję zupy, włożyć do garnka z wrzącą wodą, osolić, gotować pod przykryciem 1 1/2-2 godziny.
Po tym czasie dodać obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulą oraz roztarty z solą czosnek. Ryż przebrać, umyć. Śliwki umyć i wydrylować. Ryż i śliwki dodać do zupy, gotować około 20 minut.
Ugotowaną zupę połączyć z przecierem pomidorowym lub pokrajanymi pomidorami obranymi ze skórki i podsmażonymi na maśle (margarynie).
Gotować chwilę. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu z pieczywem lub ziemniakami, dodając do każdej porcji 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki z koperkiem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!