Groch przebrać, umyć i namoczyć, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której był moczony. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania.
Żeberka oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, włożyć do gotujących się warzyw. Pod koniec gotowania włożyć listek laurowy i ziele angielskie. Gdy mięso się ugotuje, odcedzić wywar, połączyć z grochem i zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Słoninę oczyścić, pokrajać, stopić, dodać mąkę, lekko podrumienić, dodać do zupy. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, połączyć z zupą, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem
Do każdej porcji wkładać porcję żeberek. Podawać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków i z sałatką z warzyw mieszanych i kwaszonych ogórków. Na deser podać nektar owocowy lub surówkę z owoców.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!